Foto: AFP
Foto: AFP

Lekler kod kuće, ali Alonso napada prvo mesto

Vreme čitanja: 4min | sub. 27.05.23. | 09:12

Vremenska prognoza za predstojeći vikend u Monaku sugeriše da nas očekuje trka pod kišnim uslovima kao što je bio slučaj i prošle sezone

Pred jednu od najprestižnijih automobilskih trka na svetu, a zbog specifičnosti same staze na kojoj su prosečne brzine relativno niske, Red Bul po prvi put ove sezone treba da brine o konkurentnosti rivala. Uske ulice Monaka gde je preticanje gotovo nemoguće, takođe predstavljaju veliku opasnost od incidenata i izlazaka vozila bezbednosti, a zbog toga su se često dešavali neočekivani rezultati.

A takve rezultate iskusio je jedan od glavnih kandidata za pol poziciju u subotu - Šarl Lekler, još od svoje prve trke u kneževini. Lekler je oduvek sanjao da se trka i pobeđuje na ulicama svog rodnog grada, ali ga je pratila loša sreća u svakom njegovom nastupu u Monte Karlu.

Izabrane vesti

2017 - Prvi put kada je vozio na ulicama Monaka u Formuli 2, Lekler je osvojio svoju treću pol poziciju zaredom i u tom trenutku bio vodeći u šampionatu. Međutim, u obe trke Lekler je iskusio prve probleme u svojoj domovini. U sprint trci imao je incident sa Normanom Natom posle kog nije nastavio trku, a u glavnoj trci je imao mehanički problem.

‘’Bila bi velika šteta na bilo kojoj stazi, ali kod kuće boli još više.’’ rekao je tada razočarani Lekler.

2018 - Na njegovoj prvoj Velikoj nagradi Monaka u Formuli 1 vozeći za Zauber (sadašnji Alfa Romeo), Lekler je uspeo da se nađe u Q2 delu kvalifikacija, a zatim je trku započeo sa 14. pozicije. Bio je nadomak poena kada su mu osam krugova pred kraj otkazale kočnice a zatim je sebe i Brendona Hartlija (Toro Roso) izbacio iz trke.

2019 - Tokom prvog dela kvalifikacija Lekler je svoj prvi pokušaj upropastio napravivši grešku zbog koje su mu gume bile oštećene, ali ga je tim ipak savetovao da ostane na stazi zbog čega mu je vreme bilo dovoljno za šesto mesto. Lekler je zatim otišao u garažu i posmatrao kako ostali postavljaju brža vremena od njega, što bi ga na kraju sprečilo da prođe u Q2. U trci je startovao sa 15. mesta, ali je posle kontakta sa Nikom Hulkenbergom morao da se povuče iz trke nakon samo 16 krugova.

2021 - Osvojio je pol poziciju, a zatim na samom kraju kvalifikacija imao incident. Sutradan se u izlaznom krugu pre početka trke kao rezultat incidenta javio problem sa pogonskim vratilom, koji tim nije mogao da popravi na vreme da Lekler započne trku.

2022 - Ferari je u 21. krugu pozvao Sainsa na promenu pneumatika, a odmah zatim i Leklera, da bi mu kada je već ušao u pit lejn preko radio komunikacije rekli da ipak ostane na stazi. Zbog ove greške tima Lekler je pao na četvrto mesto na kom je kasnije i završio trku.

Da li je 2023. godina kada Lekler može da razbije kletvu u svojoj domaćoj trci?

Imajući u vidu važnost kvalifikacija, postoje razlozi zbog kojih treba verovati da može. Lekler je ove sezone u Bakuu osvojio dve pol pozicije (za sprint i za glavnu trku), ali nije mogao da ih pretvori u pobede budući da je ekspert za ulične staze Serhio Peres ipak bio bolji. Još jedna stvar koja Lekleru ide u prilog je i Ferarijev impresivan tempo za jedan brzi krug. Ono što im ne ide od ruke je njihov tempo u trci, ali na stazi kao što je Monako, tempo za jedan krug može biti odlučujući.

 Pobeda broj 33?

Vremenska prognoza za predstojeći vikend sugeriše da nas očekuje trka pod kišnim uslovima kao što je bio slučaj i prošle sezone, ali je Fernando Alonso koji je na ovom mestu slavio 2006. i 2007. godine rekao da o tome ne brine. Kada je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak upitan koliko je uveren u uspeh u Monaku rekao je ‘’Iskreno govoreći, mislim da je kao i bilo koja druga trka. Ne mislimo da smo najjači u Monaku. Mislim da neće biti velika promena u odnosu na Baku i Majami koje su takođe ulične staze.Ali, ako kažem da ne dolazim ovde misleći da mogu da pobedim, lagao bih vas. Ovo je jedinstvena prilika. Znamo da su Monako, Singapur specifične staze na kojima treba steći samopouzdanje tokom treninga, približiti se zidovima. I da, napadaću više nego bilo kog drugog vikenda.’’ rekao je Španac koji juri 33. pobedu u karijeri.

Kasnije tokom konferencije, Alonso je istakao da bi Red Bulova pouzdanost mogla da igra važnu ulogu u potencijalnom putu do njegove pobede u Monaku.

‘’Videli smo problem sa menjačem kod Maksa u Saudijskoj Arabiji u Q2, imali su probleme sa Peresovim bolidom u Australiji tokom svih treninga i kvalifikacija. Tako da, ako bi se neka od tih stvari dese u nedelju, automatski se masovno smanjuje zaostatak i počinje da bude zanimljivije. Šampionat je dug, nećemo odustati.’’ objasnio je Alonso.

Treba spomenuti i da je Mercedes za trku u Monaku doneo nove široke bočne otvore, čime su u potpunosti promenili koncept bolida. Zbog ove važne promene očekuje se i da će oni biti konkurentniji na jednoj od najzahtevnijih staza na kalendaru Formule 1.

Raspored za Veliku nagradu Monaka:

Petak Prvi trening - 13:30-14:30

Petak Drugi trening - 17:00-18:00

Subota Treći trening - 12:30-13:30

Subota Kvalifikacije - 16:00-17:00

Nedelja Trka - 15:00 (78 krugova)

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara